ΙΑΚΕΝΤΡΟ

Διαδικασία Προεμφυτευτικού Γενετικού Ελέγχου

ΑΡΧΙΚΗ / / Διαδικασία Προεμφυτευτικού Γενετικού Ελέγχου

ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ

Ο Προεμφυτευτικός Γενετικός Έλεγχος PGS αποτελεί μια μέθοδο ελέγχου των χρωμοσωμάτων των εμβρύων που προκύπτουν από εξωσωματική γονιμοποίηση με σκοπό να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν αριθμητικές (τρισωμία 21, τρισωμία 13, τρισωμία 18) ή δομικές χρωμοσωμικές ανωμαλίες καθώς και πιθανά γενετικά νοσήματα.

Η διαδικασία προεμφυτευτικού γενετικού ελέγχου περιλαμβάνει την δημιουργία εμβρύων χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης και τα στάδια που περιλαμβάνει είναι τα ακόλουθα:

Στάδιο 1ο
Τα ζευγάρι ξεκινάει την διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης με τη συλλογή και γονιμοποίηση των ωαρίων.

Στάδιο 2ο
Τα γονιμοποιημένα ωάρια αναπτύσσονται στο εργαστήριο για 3 ημέρες( για βιοψία 3ης ημέρας) ή για 5 ημέρες (για βιοψία 5ης ημέρας, στάδιο βλαστοκύστης)

Στάδιο 3ο
Ο κατάλληλα εκπαιδευμένος γι’ αυτή τη διαδικασία εμβρυολόγος, αφαιρεί βιοπτικό υλικό από τα υπό εξέταση έμβρυα με τη χρήση ακτίνων λέιζερ που αποκόπτει τα κύτταρα.

Στάδιο 4ο
Το βιοπτικό υλικό ελέγχεται σε εξειδικευμένα εργαστήρια γενετικής ανάλυσης είτε για χρωμοσωμικές ανωμαλίες είτε για γονίδια που σχετίζονται με μονογονιδιακές ασθένειες.

Στάδιο 5ο
Βάσει των αποτελεσμάτων της γενετικής ανάλυσης, μόνο υγιή έμβρυα μεταφέρονται στη μήτρα της γυναίκας ενώ ταυτόχρονα τα επιπλέον υγιή έμβρυα καταψύχονται για να χρησιμοποιηθούν σε πιθανό επόμενο κύκλο.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Μπορώ να επιλέξω το φύλο του μωρού;

Σύμφωνα με την Ελληνική αλλά και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, απαγορεύεται ρητώς η επιλογή φύλου του μωρού (sex selection), παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις φυλοσύνθετου χαρακτήρα ή κληρονομικής χρωμωσωμικής ανωμαλίας.

Φοβάμαι μήπως το παιδί μου θα έχει κάποια χρωμοσωμική ανωμαλία, γιατί απ’ο,τι ακούω συμβαίνει συχνά, και θα ήθελα να κάνω ό,τι εξέταση υπάρχει, για να αποκλείσω αυτό το ενδεχόμενο.

Ο προεμφυτευτικός έλεγχος και η προεμφυτευτική διάγνωση έχουν να κάνουν με τον έλεγχο κυττάρων του εμβρύου, το οποίο κόβεται με τη βοήθεια του lazer ώστε να διερευνήσουμε με αυτόν τον τρόπο είτε κάποιο πρόβλημα στο οποίο είναι φορείς οι γονείς είτε κάνοντας έναν έλεγχο στα 46 ζεύγη χρωμοσωμάτων. Με τις γνώσεις και τις δυνατότητες που έχουμε μέχρι σήμερα, είναι αδύνατο να διερευνήσουμε όλων των ειδών τα προβλήματα.