ΙΑΚΕΝΤΡΟ

Προεμφυτευτικός Έλεγχος Ιστοσυμβατότητας

ΑΡΧΙΚΗ / / Προεμφυτευτικός Έλεγχος Ιστοσυμβατότητας

ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ

Ο προεμφυτευτικός έλεγχος ιστοσυμβατότητας (HLA typing) εφαρμόζεται σε ζευγάρια που επιθυμούν να αποκτήσουν υγιή παιδιά τα οποία μπορούν να γίνουν δότες πολυδύναμων αιμοποιητικών κυττάρων στα αδέλφια τους που πάσχουν από σοβαρά νοσήματα.

Πρόκειται για μία από τις καλύτερες θεραπείες για τα παιδιά που πάσχουν από αιματολογικές παθήσεις όπως η μεσογειακή αναιμία, η δρεπανοκυτταρική αναιμία καθώς και κακοήθεις νόσους όπως η λευχαιμία και το λέμφωμα. Ο προεμφυτευτικός έλεγχος ιστοσυμβατότητας επιτρέπει στους γονείς όχι μόνο να αποκτήσουν ένα παιδί-δότη ιστοσυμβατό με το ήδη υπάρχον παιδί τους, αλλά και τον ταυτόχρονο έλεγχο του δεύτερου παιδιού για την συγκεκριμένη κληρονομική ασθένεια μέσω της προεμφυτευτικής γενετικής διάγνωσης.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Μπορώ να επιλέξω το φύλο του μωρού;

Σύμφωνα με την Ελληνική αλλά και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, απαγορεύεται ρητώς η επιλογή φύλου του μωρού (sex selection), παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις φυλοσύνθετου χαρακτήρα ή κληρονομικής χρωμωσωμικής ανωμαλίας.

Φοβάμαι μήπως το παιδί μου θα έχει κάποια χρωμοσωμική ανωμαλία, γιατί απ’ο,τι ακούω συμβαίνει συχνά, και θα ήθελα να κάνω ό,τι εξέταση υπάρχει, για να αποκλείσω αυτό το ενδεχόμενο.

Ο προεμφυτευτικός έλεγχος και η προεμφυτευτική διάγνωση έχουν να κάνουν με τον έλεγχο κυττάρων του εμβρύου, το οποίο κόβεται με τη βοήθεια του lazer ώστε να διερευνήσουμε με αυτόν τον τρόπο είτε κάποιο πρόβλημα στο οποίο είναι φορείς οι γονείς είτε κάνοντας έναν έλεγχο στα 46 ζεύγη χρωμοσωμάτων. Με τις γνώσεις και τις δυνατότητες που έχουμε μέχρι σήμερα, είναι αδύνατο να διερευνήσουμε όλων των ειδών τα προβλήματα.