ΙΑΚΕΝΤΡΟ

Κατάψυξη Γαμετών (ωαρίων, σπέρματος)

ΑΡΧΙΚΗ / / Κατάψυξη Γαμετών (ωαρίων, σπέρματος)

ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ

Κατάψυξη ωαρίων 

Είναι η διαδικασία κατά την οποία τα ωάρια τοποθετούνται σε διάλυμα κρυοπροστατευτικών, ψύχονται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες φυλάσσονται για κάποιο διάστημα και κάποια στιγμή αποψύχονται επανερχόμενα στην αρχική τους φυσιολογική λειτουργία.

Η υαλοποίηση ωαρίων είναι μια μέθοδος με σκοπό την κρυοσυντήρηση ωαρίων και κατ’ επέκταση τη διατήρηση της γονιμότητας για ιατρικούς, κοινωνικούς, θρησκευτικούς κ.α. λόγους. Οι εφαρμογές αυτής της μεθόδου αφορούν:

⁃Ασθενείς με καρκίνο, οι θεραπείες των οποίων μπορούν να προκαλέσουν ωοθηκική ανεπάρκεια

⁃Γυναίκες που θέλουν να αναβάλουν τη μητρότητα χωρίς όμως να χάσουν την δυνατότητα αυτής όταν το αποφασίσουν

⁃Ζευγάρια που για δικούς τους προσωπικούς και θρησκευτικούς λόγους δεν επιθυμούν την κρυοσυντήρηση ή την καταστροφή των περίσσιων εμβρύων τους και προτιμούν την κρυοσυντήρηση γαμετών αντί εμβρύων

⁃Φτωχές απαντήτριες, οι οποίες θέλουν πρώτα να συγκεντρωθεί ένας ικανοποιητικός αριθμός ωαρίων και στη συνέχεια να προχωρήσουν σε γονιμοποίηση και εμβρυομεταφορά

Κατάψυξη σπέρματος

Η κατάψυξη των σπερματοζωαρίων είναι η διαδικασία συλλογής, ανάλυσης, κατάψυξης και αποθήκευσης του σπέρματος ενός άνδρα. Τα δείγματα χρησιμοποιούνται αργότερα για θεραπείες γονιμότητας. Το σπέρμα (τα αναπαραγωγικά κύτταρα που βρίσκονται στο σπέρμα ενός ανθρώπου) συλλέγεται συνήθως μέσω αυνανισμού. Κάποιος μπορεί να επιλέξει να συλλέξει το δείγμα του στο σπίτι ή στην κλινική μας, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιεί μόνο ένα εγκεκριμένο, αποστειρωμένο δοχείο συλλογής σπέρματος το οποίο δεν βλάπτει την ποιότητα του δείγματος.

Συνήθεις λόγοι για να επιλέξετε το πάγωμα του σπέρματος:

⁃Προχωρημένη ηλικία

⁃Επιδείνωση της ποιότητας του σπέρματος ή χαμηλή ποσότητα 

⁃Καρκίνος ή άλλοι ιατρικοί λόγοι 

⁃Ασθενείς με προ-κυστεκτομή

⁃Επιλογές σταδιοδρομίας και τρόπου ζωής, όπως εκείνες με επαγγέλματα υψηλού κινδύνου 

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Είμαι 42 ετών στα 43 και επειδή δεν έχω κάποιο σύντροφο, θα ήθελα να κρυοσυντηρήσω ωάρια.

Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, αλλά και την πολυετή εμπειρία μας, έχει νόημα η κρυοσυντήρηση ωαρίων για τη γυναίκα μέχρι την ηλικία των 38 ετών. Μετά το πέρας αυτής της ηλικίας, η ποιότητα των ωαρίων αλλοιώνεται σημαντικά.

Μέχρι ποια ηλικία μπορώ να χρησιμοποιήσω τα κρυοσυντηρημένα μου ωάρια;

Σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία, μέχρι την ηλικία των 50 ετών.