ΙΑΚΕΝΤΡΟ

Προεμφυτευτική Γενετική Διάγνωση – PGD

ΑΡΧΙΚΗ / / Προεμφυτευτική Γενετική Διάγνωση – PGD

ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ

Πρόκειται για τη διαδικασία ελέγχου των εμβρύων που προκύπτουν από εξωσωματική γονιμοποίηση για την ύπαρξη κάποιας συγκεκριμένης μονογονιδιακής ασθένειας. Η προεμφυτευτική γενετική διάγνωση συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου μετάδοσης κληρονομικών ασθενειών όπως είναι η κυστική ίνωση η μεσογειακή και η δρεπανοκυτταρική αναιμία.

Το PGD είναι διαθέσιμο για κάθε κληρονομική πάθηση της οποίας η γενετική μετάλλαξη είναι γνωστή. Μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί για έλεγχο πάνω από 250 γενετικές παθήσεις όπως η μεσογειακή αναιμία, η κυστική ίνωση, η μυϊκή Δυστροφία κ.λ.π.

 

Πότε ενδείκνυται

Η Προεμφυτευτική Γενετική Διάγνωση συστήνεται σε περιπτώσεις:

  • Ζευγαριών με ιστορικό διακοπής κύησης λόγω σοβαρού γενετικού νοσήματος.
  • Οικογενειών με παιδί που παρουσιάζει ήδη κάποιο γενετικό νόσημα.
  • Ζευγαριών με οικογενειακό ιστορικό γενετικών παθήσεων.
  • Ζευγαριών όπου ο ένας από τους δυο συντρόφους ή και οι δυο φέρουν δομική χρωμοσωμική ανωμαλία.
  • Ζευγαριών με ιστορικό φυλοσύνδετου νοσήματος, όπως η αιμορροφιλία

 

Πώς πραγματοποιείται

Η διαδικασία της προεμφυτευτικής γενετικής διάγνωσης είναι ίδια με αυτή του προεμφυτευτικού γενετικού ελέγχου με τη διαφορά ότι κατά την προεμφυτευτική γενετική διάγνωση εξετάζεται μόνο ο γονιδιακός τύπος που σχετίζεται με το συγκεκριμένο μονογονιδιακό νόσημα, χωρίς να πραγματοποιείται έλεγχος των χρωμοσωμάτων.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Μπορώ να επιλέξω το φύλο του μωρού;

Σύμφωνα με την Ελληνική αλλά και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, απαγορεύεται ρητώς η επιλογή φύλου του μωρού (sex selection), παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις φυλοσύνθετου χαρακτήρα ή κληρονομικής χρωμωσωμικής ανωμαλίας.

Φοβάμαι μήπως το παιδί μου θα έχει κάποια χρωμοσωμική ανωμαλία, γιατί απ’ο,τι ακούω συμβαίνει συχνά, και θα ήθελα να κάνω ό,τι εξέταση υπάρχει, για να αποκλείσω αυτό το ενδεχόμενο.

Ο προεμφυτευτικός έλεγχος και η προεμφυτευτική διάγνωση έχουν να κάνουν με τον έλεγχο κυττάρων του εμβρύου, το οποίο κόβεται με τη βοήθεια του lazer ώστε να διερευνήσουμε με αυτόν τον τρόπο είτε κάποιο πρόβλημα στο οποίο είναι φορείς οι γονείς είτε κάνοντας έναν έλεγχο στα 46 ζεύγη χρωμοσωμάτων. Με τις γνώσεις και τις δυνατότητες που έχουμε μέχρι σήμερα, είναι αδύνατο να διερευνήσουμε όλων των ειδών τα προβλήματα.