ΙΑΚΕΝΤΡΟ
Ενδομήτρια σπερματέγχυση (IUI)
ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ
Ενδομήτρια σπερματέγχυση (IUI): Με τον όρο αυτό εννοούμε την έγχυση εντός της ενδομητρικής κοιλότητος δείγμα σπέρματος το οποίο έχει υποστεί μια διαδικασία βελτιοποίησης.
Η ενδομήτρια σπερματέγχυση περιλαμβάνει την τοποθέτηση δείγματος σπέρματος, το οποίο έχει επεξεργαστεί πρωτίστως στο εργαστήριο σπερματολογίας, στο εσωτερικό της μήτρας της γυναίκας. Σκοπός της σπερματέγχυσης είναι να αυξηθεί το δυναμικό των σπερματοζωαρίων και να βελτιωθούν οι πιθανότητες γονιμοποίησης του ωαρίου. Με αυτό τον τρόπο, η απόσταση που χωρίζει το σπερματοζωάριο από το ωάριο μειώνεται και διευκολύνεται η διαδικασία συνάντησης των δύο γαμετών.
Μπορεί αν γίνει με σπέρμα του συντρόφου (ομόλογη) ή με δωρεά σπέρματος (ετερόλογη), καθώς και σε μονογονεϊκή οικογένεια (γυναίκα χωρίς σύντροφο)
Η σπερματέγχυση μπορεί να γίνει απευθείας σε κανονικό κύκλο ύστερα από πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας.
Σε γυναίκες ηλικίας άνω των 35 ετών τα ποσοστά επίτευξης εγκυμοσύνης δεν ξεπερνούν το 15%. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι διαβατές σάλπιγγες (διάγνωση με υστεροσαλπιγγογραφία).
Απαραίτητες εξετάσεις και χαρτιά που χρειάζονται:
•Ηπατίτιδα B, Ηπατίτιδα C
•HIV I, HIV II
•Σύφιλη
•Ηλεκτροφόριση Η6
•Υστεροσαλπιγγογραφία (για τη γυναίκα)
•Σπερμοδιάγραμμα (για τον άνδρα)
•Ληξιαρχική πράξη γάμου (για έγγαμους) ή συμβολαιογραφική πράξη αναγνώρισης (για ανύπαντρους ή μονογονεϊκή οικογένεια)
•Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας
ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Δεν υπάρχει “καλύτερη” ή “χειρότερη” μεθοδολογία, υπάρχει εξατομικευμένη αντιμετώπιση του εκάστοτε προβλήματος. Αν θα χρησιμοποιηθεί, δηλαδή, βραχύ ή μακρύ πρωτόκολλο, αν έχει νόημα ο φυσικός κύκλος (εξωσωματική χωρίς φάρμακα) ή εάν πρέπει να συζητηθεί η δωρεά γενετικού υλικού.
Η Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή (Σπερματέγχυση, Κλασική Εξωσωματική Γονιμοποίηση, Φυσικός Κύκλος, Δωρεά Γενετικού Υλικού) είναι μία προσπάθεια που κάνουμε για να αυξήσουμε τα πολύ χαμηλά ποσοστά που έχει το ζευγάρι. Επομένως, όσο πιο πολύ αυξήσουμε τα ποσοστά, τόσο πιο κοντά φτάνουμε στον στόχο μας, αρκεί να κατανοήσει το ζευγάρι ποια είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία.