ΙΑΚΕΝΤΡΟ

Ψυχολογική Υποστήριξη

ΑΡΧΙΚΗ / / Ψυχολογική Υποστήριξη

ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ

Ο τρόπος με τον οποίο αντιδρά κάθε άνθρωπος στο πρόβλημα της υπογονιμότητας, είναι διαφορετικός. Είναι φυσιολογικό στο ζευγάρι που υποβάλλεται σε εξωσωματική γονιμοποίηση ή σε έναν από τους δύο συντρόφους, να υπάρχει ο φόβος της άγνωστης ιατρικής πράξης και η ανασφάλεια για την επικείμενη διαδικασία. Πολύ συχνά, το ζευγάρι επιθυμεί να μοιραστεί αυτά τα αισθήματα με κάποιον ειδικό που θα το στηρίξει χωρίς να υπάρχει κίνδυνος κοινοποίησης του προβλήματός τους.

Τα κυριότερα προβλήματα αφορούν σε:

  • Αισθήματα ανασφάλειας για την επικείμενη ιατρική πράξη
  • Εναλλαγή συναισθημάτων ελπίδας και απελπισίας ανάλογα με την πρόοδο της θεραπείας
  • Αισθήματα αποτυχίας, χαμηλής αυτοεκτίμησης, ενοχής, ντροπής και προσβολών
  • Κατανάλωση χρόνου και ενέργειας
  • Οικονομικά προβλήματα και αλλαγή οικονομικού προγραμματισμού της οικογένειας που μπορεί να συνεπάγεται εγκατάλειψη κάποιων ονείρων
  • Αλλαγές στη προσωπική τους σχέση, οι οποίες άλλοτε γίνονται στενότερες και άλλοτε εμφανίζουν προβλήματα
  • Επιπτώσεις στην απόδοση στην εργασία
  • Αίσθημα αδικίας
Στο ΙΑΚΕΝΤΡΟ υπάρχει ειδική ομάδα ψυχολόγων την οποία εάν θέλετε μπορείτε να συμβουλευτείτε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών.

Οπωσδήποτε, η έκβαση της θεραπείας είναι καλύτερη στα ζευγάρια που είναι προετοιμασμένα ψυχολογικά για την εξωσωματική γονιμοποίηση.

Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να έχετε θετική σκέψη στη διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης και τη σιγουριά ότι σύντομα θα αποκτήσετε απογόνους. Να μην ξεχνάτε ότι η υπογονιμότητα είναι σαν το κάταγμα των οστών τα οποία όταν επουλώνονται είναι δυνατότερα από προηγούμενα, αλλά στη διαδικασία της επούλωσης πονούν.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Η σκέψη της αποτυχίας με τρομοκρατεί

Η μη επιτυχής έκβαση μιας εξωσωματικής για κάποια ζευγάρια ισοδυναμεί με θλίψη που προέρχεται από απώλεια αγαπημένου προσώπου. Θα πρέπει να έχουμε διαρκώς στο μυαλό μας ότι κάνουμε μία προσπάθεια και όσο καλύτερα την κάνουμε τόσο υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας θα έχουμε. Στο μυαλό μας, πρέπει να έχουμε την ιδέα ότι προσπαθήσαμε.

Πιέζομαι πολύ από τον / τη σύντροφο και το ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον για να αποκτήσουμε παιδί μέσω εξωσωματικής, ενώ εγώ έχω στο μυαλό μου το φυσικό τρόπο.

Όταν ληφθεί η απόφαση για Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, πρώτα και πάνω απ’όλα, πρέπει να το θέλετε εσείς οι ίδιοι και όχι να υποχωρείτε για να μην εναντιωθείτε στην επιθυμία του / της συντρόφου ή του οικογενειακού περιβάλλοντος, καθώς η εμπειρία μας έχει αποδείξει ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, οι εντάσεις ανάμεσα στο ζευγάρι είναι διαρκείς.